Kantoor aan huis: voordelen en nadelen

Veel eigenaren van een eenmanszaak kiezen ervoor om kantoor aan huis te houden, de ultieme vrijheid! Maar thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd, er zijn ook nadelen. Hier een overzicht van de voor en nadelen van thuiswerken. Ook lees je over belastingen bij thuiswerken en de aftrekposten.
Thuiswerken mag dat?

Mag dat eigenlijk zomaar, een studeerkamer of ander gedeelte van het huis gebruiken als kantoorruimte? In de meeste gevallen is dit wettelijk mogelijk, uitzonderingen daar gelaten. Een cateringbedrijf mag bijvoorbeeld niet, en voor een horecabedrijf is een vergunning vereist. Maar wanneer er niet teveel klanten over de vloer komen en er geen overlast veroorzaakt wordt dan mag het kantoor zich in principe in huis bevinden.
Voordelen thuiswerken

Het grote voordeel van een kantoor aan huis is de vrijheid, je bepaalt zelf wanneer je werkt, hoe je werkt, wat je aantrekt, wat je luncht, etc. Deze vrijheid zorgt ook voor de grootste moeilijkheid van thuiswerken, de scheiding tussen privé en zakelijk leven, maar daarover meer bij de nadelen. De voordelen op een rij:

Vrijheid: je begint en start met werken wanneer jij dat wilt
Geen reistijd: geen files of volle treinen meer wanneer je thuis werkt
Kosten besparing: geen huur voor een kantoorruimte (hier staat tegenover extra energie kosten die in de meeste gevallen niet aftrekbaar zijn, hierover later meer)
Rust: geen collega’s die je storen
Gezinsleven: je bent in de buurt van je gezin, werk je efficiënt thuis, dan houdt je meer tijd over om met het gezin door te brengen.

Nadelen thuiswerken

Veel van de voordelen van het kantoor aan huis brengen een risico met zich mee: omgaan met de vrijheid vergt discipline, het niet hebben van collega’s betekent ook geen uitlaat klep. De nadelen:

Je werk is altijd aanwezig: de grote stapels werk liggen altijd maar één deur verder, ontspannen is soms moeilijk. Een goede scheiding tussen privé en zakelijk is hiervoor noodzakelijk, wanneer aan het eind van de dag de deur van het thuiskantoor wordt gesloten is het klaar met het bedrijf en tijd voor privé dingen. Twee telefoon lijnen, één van privé en één voor zakelijk, helpt hierbij ook
Prive leven is ook altijd aanwezig: net als het werk maar één deur verder is, is het privéleven ook altijd aanwezig. Zeker wanneer je een gezin hebt moet er duidelijkheid zijn wanneer het tijd is om te werken en wanneer het tijd is voor het gezin, niet altijd een makkelijke opgave
Minder professioneel?: Ontvang je klanten? Dan kan een woonkamer onprofessioneel overkomen, zorg er in ieder geval voor dat er een wachtruimte is voor de klanten. Je kan ook denken aan het thuiswerken combineren met een tijdelijke kantoorruimte, je betaalt alleen wanneer je deze ‘professionele’ ruimte nodig hebt
Kleiner netwerk: werken in een kantoor kan leiden tot interessante contacten met andere ondernemers en bedrijven. Bij thuiswerken zal je deze contacten minder hebben.
Eenzaam: thuis ben je maar alleen, ideaal voor sommigen, maar niet voor iedereen. Ga voor jezelf na of je graag tussen de mensen bent, waarschijnlijk is thuiswerken dan niet te beste oplossing

Thuiswerken aftrekposten

De huur die betaald wordt voor een kantoorruimte zijn kosten van het bedrijf. De kosten van een kantoor aan huis (energie, deel van de hypotheek) kunnen echter niet zomaar als kosten worden opgevoerd, de regels hiervoor zijn erg streng. De werkruimte aan huis moet volledig afsplitsbaar (apart verhuurbaar) zijn. De details over de aftrekpost kantoor aan huis lees je hier.

Thuiswerken en belasting

Bij thuiswerken gelden dezelfde regels voor belasting als bij werken op het kantoor. Ten eerste is het belangrijk wat voor rechtsvorm gekozen is voor het bedrijf, bij de eenmanszaak moet er over de winst inkomstenbelasting worden betaald en wordt ieder kwartaal de omzetbelasting betaald. Mits voldaan wordt aan het urencriterium (1225 uur per jaar werken in het bedrijf) kan er gebruik gemaakt worden van een aantal aftrekposten die de belastingdruk verlagen. Alles over belasting en de eenmanszaak is na te lezen in het volgende artikel.

Geld besparen?

Met thuiswerken bespaar je natuurlijk geld omdat je geen kantoorruimte hoeft te huren.