Van de zomer wordt de langverwachte nieuwe versie van Windows uitgebracht. Toch zijn de systeemeisen nauwelijks veranderd ten opzichte van Windows 7 en 8. Waar moet jouw systeem aan voldoen om straks Windows 10 te kunnen draaien?

Volgens Microsoft geldt: kun je nu Windows 8.1 draaien op je systeem, dan werkt Windows 10 ook zonder problemen. Als je nu al Windows 10 Technical Preview installeert, controleert de installatie of jouw systeem aan de eisen voldoet. Houd in ieder geval rekening dat je minimaalde volgende hardware nodig hebt:

  • 1 GHz processor of hoger
  • 1 GB geheugen voor 32-bits systeem of 2 GB voor de 64-bits versie
  • 16 GB vrije opslagruimte voor de installatie
  • Een DirectX 9 videokaart die werkt met de standaard WDDM-driver

Als je een computer hebt gekocht die niet ouder is dan vier jaar, dan zit je over het algemeen goed als je straks Windows 10 wilt installeren. Sommige hardware wordt echter niet ondersteund, zoals hele oude 32- en 64-bits processors, en sommige oudere moederborden. AlsĀ er voor je systeem in ieder geval Windows 7-drivers beschikbaar zijn, is de kans groot dat die hardware ook zonder problemen onder Windows 10 draait.

Natuurlijk geldt ook hier: hoe sneller de hardware, des te soepeler Windows 10 draait.

Beeldscherm en resolutie

In principe kan Windows 10 in elke schermresolutie, maar het beste beeld heb je vanaf 1024 x 768. Het bureaublad en het startscherm is geoptimaliseerd voor schermen vanaf die resolutie, bij lagere resolutie zal het bureaublad niet in zijn geheel op het scherm passen en moet je waarschijnlijk van links naar rechts scrollen. Hetzelfde geldt voor het startscherm.