Windows 10 wordt voor het eerste jaar een gratis upgrade voor gebruikers van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1

Wellicht is het je al opgevallen dat er in de taakbalk ineens een Windows vlaggetje is verschenen.
Irritant, ja, wellicht een beetje…
Windows 7 en 8 gebruikers kunnen door het klikken op het vlaggetje de aanstaande upgrade naar Windows 10 reserveren.
Zoals het er nu uitziet is deze upgrade gratis. Mijn advies is dan ook om hoe dan ook te reserveren. Of je de upgrade later uit wil voeren is aan jezelf.
De officiële versie van Windows 10 staat volgens de laatste berichten gepland voor de herfst van dit jaar. Hierdoor komt de opvolger na bijna drie jaar in de winkel sinds het verschijnen van Windows 8, in augustus 2012.
Overigens is volgens de laatste berichten Windows 10 ook als een ‘clean install’ te installeren.
Het aantal versies zal worden vermindert om zo onduidelijkheden te voorkomen.

Voor Windows 7

Windows 7 Starter Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic Windows 10 Home
Windows 7 Home Premium Windows 10 Home
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate Windows 10 Pro

Voor Windows 8

Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Student Windows 10 Pro
Windows 8.1 Pro WMC Windows 10 Pro

 

 

 

Op 29 juli aanstaande wordt Windows 10 gelanceerd. Iedereen met Windows 7 of 8 krijgt de mogelijkheid om het besturingssysteem het eerste jaar gratis te ontvangen. Hoe je de update binnenkrijgt lees je hier.

De meeste Windows-gebruikers krijgen van Microsoft automatisch een notificatie binnen, waarmee je je kunt aanmelden voor de gratis update naar Windows 10. Die notificatie komt beschikbaar voor computers met Windows 7 SP1 en Windows 8.1 met Update 1. Is je computer nog niet voorzien van de allerlaatste updates, dan moet je zorgen dat je via Windows Update alsnog alle updates installeert, om de Windows 10-update te ontvangen. Gebruikers die de melding krijgen, zien rechts onderin op de taakbalk een Windows-vlaggetje staan:

Als je daar met de rechter muisknop op klikt, zie je een viertal opties: Windows 10 downloaden, Reserveer uw gratis update, Ga naar Windows Update en Windows 10 leren kennen. Als je echter dubbelkikt op het pictogram, zie je een venster waarin je Windows 10 alvast kunt reserveren en kun je bladeren door de bovengenoemde items. Je kunt desgewenst je e-mailadres opgeven, maar in feite is dat niet nodig, alleen als je ook een bevestiging van je keuze wil ontvangen. Door op de link E-mailbevestiging overslaan te klikken, geef je al automatisch door aan Microsoft dat je Windows 10 wil ontvangen op je computer. Je ontvangt dan een melding binnenin Windows wanneer de update beschikbaar is.

Download

Zodra Windows 10 vanaf 29 juli beschikbaar is, wordt de software automatisch voor je gedownload, waarbij je altijd nog kunt aangeven of je de update wilt ontvangen. Bovendien controleert Microsoft eerst wel of je computer aan alle vereisten voldoet, en wordt er tevens een check gedaan op de (legale) productcode van je huidige Windows-versie.

De download van Windows 10 is ongeveer 3 GB groot. De Windows 10-installatie is een zogenoemde ‘In place’-upgrade. Dat betekent dat de software automatisch je huidige Windows 7- of 8-installatie direct bijwerkt naar Windows 10, zonder verlies van je data en instellingen. Een schone installatie van Windows 10 lijkt hierdoor vooralsnog niet mogelijk, maar exacte details hierover zijn nog niet bekend.

Windows Updates

De komende tijd rolt Microsoft nog wat extra updates uit voor Windows 7 en 8, om deze geschikt te maken voor het ontvangen van de Windows 10-update. Bij de extra informatie bij een van deze updates vonden we bijvoorbeeld de volgende informatie:

Deze update voert een diagnose uit op de Windows-systemen die deel uitmaken van de gebruikerservaring van Windows om te bepalen of compatibiliteitsproblemen kunnen optreden wanneer u het meest recente Windows-besturingssysteem installeert. Deze update helpt Microsoft en haar partners compatibiliteit te garanderen voor klanten die het meest recente Windows-besturingssysteem willen installeren.”

 

Vragen?

Stel ze op facebook en ik beantwoord ze binnen 24uur!

Groeten,
Tom Pelckmans
AllesWerkt