Wellicht bent u een van de vele telefonie gebruikers die al VOIP gebruikt of overweegt u de overstap. In dit artikel leggen we de werking van VOIP uit. VoIP, of: Voice over Internet Protocol is een methode om analoge audio, zoals u die hoort wanneer u telefoneert, om te zetten in digitale data die verzonden kan worden over het internet. Handig, want middels VoIP kunt u uw internetverbinding gebruiken om voordelig(er) of zelfs gratis te telefoneren. Er zijn drie manieren om VoIP te gebruiken:

Met een los telefoonkastje, waarop de telefoon wordt aangesloten. Dit kastje wordt weer aangesloten op de router. Dit kastje, een zogenaamde ATA (Analog Telephone Adapter), converteert het analoge telefoonsignaal naar bits en bytes die over het internet verstuurd kunnen worden.
Met een IP telefoon. In plaats van dat u die in de wandcontactdoos steekt, sluit u deze direct op een ethernet poort van de router aan. Dit ziet eruit als een traditionele telefoon.
Met VoIP software.

U heeft geen hardware nodig, want deze software draait op uw PC. Denk bijvoorbeeld aan Skype.

Met VoIP kunt u overal telefoneren waar u een breedband internetverbinding ter beschikking heeft. Het telefoonkastje dat de informatie over het internet verstuurd, kan overal worden gebruikt.

Normale Telefonie vs. VoIP
Bestaande, conventionele, telefonie maakt gebruik van een betrouwbare, maar niet heel efficiënte methode om een verbinding op te bouwen. Wanneer een verbinding wordt opgebouwd, wordt deze gedurende het gesprek in stand gehouden. Deze verbinding die continu in stand blijft tussen de twee telefoons kan een circuit genoemd worden. Dit is de basis van het Public Switched Telephone Network (PSTN). Stel dat u een gesprek van tien minuten voert. Gedurende dit gesprek wordt het opgebouwde circuit open gehouden tussen de twee telefoons. In de vroege dagen van de telefonie betekende dit dat u wel eens over een (geschakelde) koperlijn van een paar honderd kilometer zat te bellen. Vandaag de dag gaat dat stukken efficiënter. U stem wordt gedigitaliseerd en over fiber-optische kabels de wereld over gestuurd. Het enige koper vindt u nog tussen uw woning en de centrale. De gesprekken worden verstuurd met 64 kilobits per seconde (Kbps) beide kanten op. Een totale datastroom van 128Kbps dus. Aangezien er 8 kilobits (Kb) in een kilobyte (KB) gaan, komt u zo op 16KB voor iedere seconde dat het gesprek duurt en dus op 960 KB voor iedere minuut. In een gesprek van tien minuten wordt er dan totaal zo’n 10 Mb verstuurd. Echter: bij een normaal telefoongesprek wordt een hoop van de gebruikte bandbreedte verspild. Want: terwijl u praat, luistert de ander. Dit betekent dat doorgaans slechts de helft gebruikt wordt. Dat kan dus een stuk efficiënter; minimaal de helft! Bovendien is een aanzienlijk deel van de meeste gesprekken ‘stilte’. Er wordt vaak tellen lang niets gezegd. Als u die ‘stilte’ ook nog eens wegdenkt komt u op nog minder uit. En als u nu eens alleen de daadwerkelijke spraak over en weer stuurt nog minder. Dit is de basis van ‘packet switching’. (In tegenstelling tot het eerder genoemde ‘circuit-switching’.)

VoIP telefonie oftewel Packet Switching
Datanetwerken gebruiken geen circuit switching. Uw internetverbinding zou stukken langzamer zijn als er bijvoorbeeld een constante dataverbinding zou zijn met de internetpagina die u bezoekt. In plaats daarvan wordt de data verzonden en ontvangen op het moment dat u er om vraagt. Bovendien kunnen datapakketjes nu over een enorm netwerk getransporteerd worden in plaats van over één enkel circuit.
Waar circuit switching de verbinding dus opent en open houdt, maakt Packet switching gebruik van een veel kortere verbindingsduur; net genoeg om een klein datapakketje te versturen van het ene systeem naar het andere.

Dit werkt zo: De verzendende computer hakt de data in kleine pakketjes met een adres op ieder pakketje dat vertelt waar het heen moet. In ieder pakketje zit de payload – de daadwerkelijke inhoud van het pakket. De verzendende computer stuurt het pakket naar een router in de buurt en houdt het daarbij. De betreffende router stuurt het door naar een router die dichter in de buurt van de ontvangende computer zit. Deze stap wordt enkele of vele malen herhaald door volgende routers. Wanneer het pakketje ontvangen wordt door de ontvangende computer. (De diverse pakketten kunnen hierbij vele verschillende wegen bewandeld hebben) gebruikt de computer de instructies die in het pakket meegestuurd zijn om de data weer uit de pakketjes samen te stellen. Een efficiënte methode, want de data kan gerouteerd worden over de snelst beschikbare netwerkrouter. Bovendien kunnen de communicerende computers intussen allerlei andere dingen doen. Met andere computers communiceren bijvoorbeeld.

Zie hier het voordeel van packet switching: Het hier boven besproken PSTN gesprek dat eerder als voorbeeld diende, verbruikte tien minuten en 128 Kbps. Was het een VoIP gesprek geweest dan had hetzelfde gesprek feitelijk maar 3.5 minuten overdracht tijd gekost bij 64 Kbps. U houdt dus nog eens 64 Kbps over voor diezelfde 3.5 minuten plus de volle 128 Kbps voor de resterende 6.5 minuten. Gebaseerd op dit eenvoudige gemiddelde zouden nog drie of vier gesprekken gevoerd kunnen worden in de ‘ruimte’ die gebruikt wordt bij conventionele telefonie. En dit voorbeeld laat datacompressie nog buiten beschouwing!

Geschreven door InterNLnet BV / Eef Vink en Peter
bron: http://groepen.hcc.nl/tips-en-trucs/algemeen-computer/489-voip-wat-is-dat-en-hoe-werkt-het-.html