Telefoonscammers die zich voordoen als helpdeskpersoneel en zogenaamd support bij problemen aanbieden hebben nu hun pijlen op Android-gebruikers gericht. In plaats van de mensen thuis te bellen begint de scam dit keer via de zoekmachine van Google.

Als gebruikers bijvoorbeeld hulp voor hun trage Android-toestel zoeken, verschijnen er verschillende advertenties die ‘tech support’ voor Android aanbieden. De advertenties wijzen naar een website met een gratis telefoonnummer van een helpdesk. In plaats van de problemen op de Android-tablet of smartphone te verhelpen, vragen de oplichters aan slachtoffers die bellen om de LogMeIn software op hun computer te installeren. Hiermee is het mogelijk om op afstand toegang tot de computer te krijgen.

Slachtoffers kunnen wel hun Android-toestel op de computer hebben aangesloten, maar hier lijken de oplichters niet echt naar te kijken. De scammers laten juist allerlei Windowsbestanden en meldingen zien die zogenaamd op malware en computerproblemen duiden. Vervolgens wordt er een jaarabonnement van 299 dollar aangeboden om deze zogenaamde problemen op te lossen. Jerome Segura van Malwarebytes maakte deze video over de werkwijze van de scammers.