Niet alleen banken worden misbruikt door criminele bellers!
Afgelopen dagen hebben we bij AllesWerkt weer een aantal ondernemers aan de telefoon gehad die ons belde naar aanleiding van deze malafide telefoontjes.

Oplichters die doen alsof ze van Microsoft of Google zijn. De man of vrouw vertelt dat er computerproblemen zijn op uw PC en vervolgens begint men instructies te geven om dat op te lossen. Doorgaans bellen ze willekeurige telefoonnummers. De telefoontjes zijn meestal Engelstalig en de bellers spreken vaak met een Indiaas accent.

Wij vermoeden dat hun callcenters in India of Pakistan zitten. Hun werkwijze is veelal hetzelfde: “Microsoft heeft een belangrijk probleem op de computer gesignaleerd”. Er zou dringend actie zijn vereist. De oplichters proberen hun slachtoffer eerst te overtuigen van de ernst van de situatie. Vervolgens bieden ze een oplossing aan waarvoor betaald moet worden. Criminelen proberen net zolang door te gaan totdat iemand toegang verleent tot de computer en bereid is te betalen. Het is onmogelijk het geld te achterhalen, omdat het geld vaak van de ene naar de andere buitenlandse rekening wordt doorgesluisd.

Tevens kan men op deze manier proberen een ‘achterdeurtje’ (poort) open te zetten op uw computer waardoor men uw gegevens kan achterhalen en misbruiken.

Microsoft vindt het zelf ook zeer vervelend dat hun naam misbruikt wordt, maar kan er niet veel aan doen.
Wel heeft Microsoft op haar eigen site informatie geplaatst over de werkwijze van criminelen: www.microsoft.com/nl-nl/security/online-privacy/msname.aspx.

Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft te zijn, is het advies direct de verbinding te verbreken. Microsoft voert dit soort telefoontjes niet.

Heeft u wel al handelingen verricht en/of geld overgemaakt. Doe hier dan in ieder geval melding van bij fraudehelpdesk.nl en bel ons voor een goede check van uw systeem!