Om digitale televisie te kunnen kijken, heeft u een losse decoder of een televisie met een ingebouwde digitale tuner nodig.

Moderne televisies hebben bijna allemaal een ingebouwde digitale tuner om digitale televisie via de ether (DVB-T) of de kabel (DVB-C) te ontvangen. Er zijn ook televisies met een ingebouwde tuner voor satelliettelevisie (DVB-S). Met een smartcard en zogenaamde CAM kun je zonder een aparte decoder tv kijken. Nadeel is wel dat het gebruik van interactieve diensten niet mogelijk is. Ook het opnemen van programma’s zal in principe niet gaan. Maar er zijn sinds 2010 televisies op de markt die wel kunnen opnemen wanneer je een losse externe harde schijf of USB-stick aan de televisie koppelt.

Wilt u wel gebruik maken van interactieve diensten of wilt u digitale televisie opnemen, dan heeft u meestal dus een speciale interactieve decoder of PVR nodig. Bij IP-tv moet u altijd een externe decoder gebruiken.

Digitale TV wordt geleverd via de kabel (UPC/ Ziggo/etc.) of via Internet (KPN/XS4ALL/etc.).
Door de kabelbedrijven(UPC/Ziggo, etc.) wordt het geleverd via de coaxkabel. Deze traditionele bekabeling wordt tot op de dag van vandaag in elk huis opgeleverd. (er zijn uitzonderingen!)

image

 

Meestal zit in de belangrijke vertrekken een aansluitdoos in de muur. Uit de doos komt zowel het analoge als het digitale signaal. Middels een decoder of mediabox kan het digitale signaal zichtbaar worden gemaakt. Voor elke TV waarop u digitaal wilt kijken heeft u dus een decoder nodig.
Aandachtspunt bij digitale TV via de kabelTV providers is de bekabeling in huis! Deze dient geschikt te zijn voor digitale TV. Vanaf het abonnee overname punt (AOP) bent u als gebruiker verantwoordelijk voor de bekabeling, ook als u een huurhuis heeft. Vooral bij meerdere TV’s in één huis kan de signaalkwaliteit nogal in elkaar zakken.
Om een optimaal signaal te houden vanaf het AOP kan het nodig zijn om de bekabeling te vervangen en soms is het nodig om een signaalversterker te plaatsen. Zorg dat u producten gebruikt die het kabelkeurmerk dragen. Dan weet u zeker dat dit door de kabelprovider wordt ondersteund.

 

image

 

Voor digitale Tv via Internet, ook wel IP-TV genoemd, wordt een ethernetkabel gebruikt (UTP). deze ligt doorgaans niet standaard in uw huis. Om naar de plekken te komen waar u TV kijkt, wordt vaak gebruik gemaakt van zogenoemde powerline adapters.

image

 

Deze adapters transporteren het signaal via de wandcontactdozen in huis. Erg handig en snel toepasbaar.
Ook hier heeft u bij elke TV een decoder nodig.
Ik kan mij voorstellen dat u na het lezen van het bovenstaande toch nog vragen heeft hoe een en ander voor u persoonlijk het beste en gemakkelijkste gaat werken…
Wilt u meer informatie of advies op maat? Bel AllesWerkt!
Wij zorgen dat alles werkt.