Veel kinderen maken tegenwoordig nauwelijks onderscheid tussen het echte – en het online leven. Ze gebruiken mogelijk voor kinderen bestemde sociale netwerkwebsites zoals Webkinz, Habbo, of Club Penguin, of sociale websites die voor volwassenen zijn bestemd zoals onder andere Windows Live Spaces, YouTube, Google+, MySpace, Flickr, InstaGram, Twitter, Facebook. Wat ze ook doen, ze moeten begrijpen dat veel van deze webpagina’s door iedereen met toegang tot het internet kunnen worden bekeken.

kids_PC

Kinderen kunnen deze sites gebruiken om:

 • Te chatten
 • Spelletjes te spelen
 • Foto’s en video’s te posten en deze te bekijken
 • Te bloggen
 • Een online profiel te posten

Jammer genoeg kan sommige informatie die kinderen op hun pagina’s posten hen ook kwetsbaar maken voor phishing-praktijken, cyberpesten en online kinderlokkers. Hier zijn verschillende manieren waarop je je kinderen kunt helpen om veiliger om te gaan met sociale websites.

 • Praat met je kinderen over hun ervaringen.
  Moedig hen aan met je te praten als iets waar ze op één van deze websites mee worden geconfronteerd hen angstig maakt, een onaangenaam gevoel bezorgd of ze zich bedreigd voelen.
 • Blijf op de hoogte van het internet en zijn vernieuwingen.
  Schaaf je eigen kennis van het internet, sociale sites en de risico’s voortdurend bij. Zo kan je je kinderen het best begeleiden bij hun internetgebruik.
 • Stel je eigen huisregels voor het internet op.
  Zodra je kinderen alleen het internet gebruiken, is het een goed idee een lijst met regels op te stellen voor internetgebruik waar iedereen mee kan instemmen. In deze regels neem je best op of je kinderen sociale netwerkwebsites mogen gebruiken en hoe ze deze mogen gebruiken.
 • Zorg dat je kinderen zich aan de leeftijdsgrenzen op de website houden.
  De aanbevolen leeftijd om zich aan te melden op sociale websites is meestal 13 jaar en ouder.
 • Informeer jezelf over de website.
  Evalueer de websites die je kinderen willen gebruiken en zorg ervoor dat zowel jij als je kind weten wat het privacybeleid en de gedragscode inhouden. Zoek uit of de website de inhoud die mensen plaatsen, controleert. Kijk ook de pagina van je kind regelmatig na.
  Voor meer suggesties, zieTips om veilig te bloggen voor ouders en kinderen.
 • Dring erop aan dat je kinderen nooit iemand persoonlijk ontmoeten met wie ze alleen online hebben gecommuniceerd en moedig hen aan om uitsluitend te communiceren met mensen die ze persoonlijk hebben ontmoet.
  Kinderen lopen een reëel gevaar als ze afspreken met mensen met wie ze alleen online contact hebben gehad. Moedig hen aan deze websites te gebruiken om te communiceren met hun vrienden, maar niet met mensen die ze nooit persoonlijk hebben ontmoet. Vraag hen om het contact onmiddellijk te verbreken als onbekenden vragen om de webcam op te zetten. Opgelet: Seksueel getinte boodschappen en verzoeken komen niet uitsluitend van volwassenen, ook tussen kinderen onderling komt het regelmatig voor.
 • Zorg dat je kinderen niet hun volledige naam gebruiken.
  Laat je kinderen alleen hun voornaam of een gebruikersnaam gebruiken, maar geen gebruikersnaam die ongepaste aandacht zou trekken. Sta je kinderen ook niet toe om de volledige naam van hun vrienden/vriendinnen te plaatsen.
 • Wees voorzichtig met andere identificeerbare informatie in het profiel van je kinderen.
  Wees voorzichtig met informatie die kan worden gebruikt om je te identificeren, zoals de mascottes van de school, werkplek of de naam van de plaats waar je woont.
 • Kies voor een site waarop niet alles gemakkelijk openbaar wordt gemaakt.
  Bij sommige sites kan je de eigen pagina met een wachtwoord beveiligen of andere methoden gebruiken om alleen degenen die je kinderen kent, toegang te verlenen.
 • Aandacht voor details in foto’s.
  Leg je kinderen uit dat foto’s veel persoonlijke informatie kunnen onthullen. Moedig je kinderen aan geen foto’s van zichzelf of hun vrienden te posten met duidelijk tot personen herleidbare gegevens zoals straatnamen, nummerplaten op wagens of de naam van de school op bijvoorbeeld hun sweatshirt.
 • Waarschuw je kinderen dat ze hun hart niet bij vreemden moeten uitstorten.
  Kinderen gebruiken sociale websites onder andere om dagboeken en gedichten te schrijven die vaak sterke emoties uitdrukken. Leg uit dat deze woorden door iedereen met toegang tot het internet kunnen worden gelezen en dat kinderlokkers vaak kinderen uitzoeken die emotioneel kwetsbaar zijn.
 • Leer je kinderen over online pesten.
  Praat met je kinderen over online pesten zodra ze oud genoeg zijn om sociale websites te gebruiken. Spoor hen aan om niet te reageren op haatmails en om online pesten direct te melden bij jou, een leraar of een andere volwassene die zij vertrouwen.
 • De pagina van je kinderen verwijderen.
  Als je kinderen weigeren om zich aan de regels te houden die je hebt gesteld om hun veiligheid te helpen beschermen en je hebt geprobeerd hen te helpen hun gedrag te veranderen, kun je contact opnemen met de sociale website die je kinderen gebruiken en vragen de pagina te verwijderen. Of bel met AllesWerkt en wij helpen je om de

 

Heb je zelf een goede modus met je kinderen gevonden voor veilig online gebruik van Social Media? Of heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog aanvullende vragen?

Deel dan je manier van aanpak met anderen op onze Facebook pagina.  Vragen beantwoorden we GRATIS via onze Facebook pagina!

Bron: Microsoft, Politie