Facebook begint vandaag met zijn ‘Instant Articles’ in Nederland. Onder andere nieuwsberichten van Nu.nl, NOS.nl en RTL Nieuws zijn daarmee direct via Facebook te bekijken, zonder dat je eerst door hoeft te klikken naar de eigen website.

De ‘Instant Articles’ zijn per vandaag te lezen in Nederland, maar alleen nog in de iPhone-app. Uiteindelijk moeten de Instant Articles ook op Android beschikbaar worden.

Voorlopig zijn Nu.nl, de NOS, Metro, RTL Nieuws en De Telegraaf te lezen. Later kunnen ook andere uitgevers zich aansluiten bij de dienst.

Wat is Instant Articles?

‘Instant Articles’ is een project dat Facebook een paar maanden geleden introduceerde. De functie is bedoeld voor uitgevers, die hun artikelen dan direct op Facebook kunnen plaatsen. Een lezer ziet een artikel dan direct helemaal in zijn tijdlijn, en hoeft daarmee niet door te klikken. Dat scheelt tijd én data uit je bundel.

Instant Articles was al beschikbaar in Amerika, waar diverse grote kranten en tijdschriften met Facebook samenwerken om de artikelen aan te bieden. Daar waren de Instant Articles zo’n groot succes dat ze ook naar andere landen worden uitgerold.

Advertentie-inkomsten

Uitgevers zijn naarstig op zoek naar nieuwe vormen van inkomsten, nu advertentie-inkomsten op (gratis) websites tegen blijven vallen. De Instant Articles kunnen daar bij helpen, zeker voor websites waarbij het internetverkeer steeds meer vanuit Facebook komt.

Facebook betaalt uitgevers wel om de artikelen te plaatsen. Zo wordt er gecompenseerd voor de advertentie-inkomsten die niet meer via de website zelf binnenkomen.

Controversieel

Instant Articles wordt niet overal even goed ontvangen. Tegenstanders denken dat Facebook te veel macht krijgt over het internet door alles binnen zijn eigen app aan te bieden. In andere landen denken veel gebruikers al dat Facebook synoniem staat voor ‘het internet’.