Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat laptops die in Nederland gekocht worden vaak bomvol ongewenste software staan, ook bekend als crapware. Vrijwel alle grote namen doen aan die praktijk mee – behalve Microsoft.

De Consumentenbond deed daarvoor onderzoek onder 283 verschillende laptops, die verkocht zijn in de periode 2013-2015. Gemiddeld zijn er 18 ongewenste programma’s per laptop ontdekt.

Packard Bell blijkt de grootste boosdoener met 25 programma’s en Medion levert de meeste software van derden mee – het betreft dan vaak probeerversies van programma’s, antivirussoftware of abonnementsdiensten.

Microsoft komt er in het onderzoek het beste vanaf, enkel een probeerversie van Office wordt meegeleverd op de Surface-systemen.

Consumenten willen het niet

De resultaten zijn met name schrijnend omdat uit het onderzoek tevens blijkt dat consumenten niet op de software zitten te wachten. 58 van de ondervraagden vindt software voor het branden en afspelen van cd/dvd’s nog wel okay, maar slechts 17 procent wil wel een probeerversie van Office.

Maar 9 procent is tevreden met reeds geïnstallerde antivirussoftware, minder dan 1 procent wil meegeleverde spelletjes op zijn laptop aantreffen. De Consumentenbond benadrukt daarbij dat bloatware ook gevaarlijk kan zijn, en wijst daarmee op Superfish van Lenovo.

Overigens worden ook op verschillende zakelijke computers allerlei van deze software meegeleverd!
Wilt u verlost worden van al deze irritante software?
Bel ons op en wij adviseren u gratis hoe u dit het beste kunt aanpakken. 036 2600550

Bron: Consumentenbond